Stomatologia modernă se bazează, astăzi, pe imagini radiologice cât mai clare și detaliate, care ajută la stabilirea corectă a diagnosticelor. Așa cum în artă fotografică s-a trecut de la fotografia pe film și hârtie la cea digitală, la fel și radiologia dentară a făcut pasul de la filmul convențional la radiografia digitală.  Digitalizarea în radiologie este expresia cea mai puternică a evoluției tehnologiei de la descoperirea radiațiilor X încoace. Care sunt avantajele radiografiilor dentare digitale în comparație cu cele clasice? Aflăm de la specialiștii Centrelor de Imagistică și Radiologie Dentară MaxxDent, care folosesc cea mai nouă aparatură în domeniu.

Radiografiile digitale reprezintă cea mai nouă tehnologie în stomatologie, înlocuind cu succes şi oferind mai multă siguranţă decât radiografiile clasice. De exemplu, 2 radiografii digitale de tip Bitewing, recomandate de medic în diagnosticarea unei afecţiuni dentare, expune pacientul la o cantitate de 5 ori mai mică faţă de expunerea acestuia la 1 zi în mediul înconjurător. Astfel, pacientul se supune unei expuneri la radiaţii cu 70-80% mai mică decât la mediul natural.

Radiografiile dentare sunt necesare medicului dentist deoarece oferă detalii ce nu pot fi altfel obținute, detalii esențiale pentru stabilirea unui diagnostic complet și corect în vederea efectuării unei proceduri medicale potrivită afecțiunii de care suferiți.  Radiografia dentară ajută astfel la diagnosticarea corectă și completă a cazului clinic și la elaborarea planului de tratament.  

În cadrul Centrelor de Imagistică și Radiologie Dentară MaxxDent puteți efectua radiografii dentare digitale. La aparatura de radiologie convențională clasică imaginea se obține prin bombardarea cu radiație X a unui film radiologic. Doza de radiație pentru impresionarea filmului radiologic este substanțială. Filmul radiologic astfel obținut trebuie developat, spălat, uscat. Acest proces este un proces foarte subiectiv datorită faptului că depinde de factorul uman ce manipulează substanțele chimice de developare, timpul cât este lăsat filmul în soluții etc.

Aparatură digitală a înlocuit filmul radiologic clasic cu un senzor digital. Imaginea recepționată de senzor este transmisă către un computer. Cu ajutorul unui soft specializat imaginea poate fi prelucrată pâna la cele mai mici detalii (contast, luminozitate, zoom, claritate) la fel ca la o poză făcută cu un aparat foto digital, fapt imposibil la tehnologia clasică cu film radiologic. Astfel, se obține o imagine net superioară din punct de vedere al clarității.

Pentru a realiza o radiografie digitală medicul va folosi un tub Roentgen normal și va plasa în cavitatea orală o plăcută fosforică, nu prea mult diferită de filmul cunoscut de noi. Așadar, pentru a realiza o radiografie dentară digitală se folosește același emițător de radiații X că în cazul filmului convențional, însă cu modificarea setărilor astfel încât timpul de expunere să fie mai scurt și doză de radiație mult mai mică.

Tipuri de radiografii digitale dentare

Radiografia digitală panoramică

Radiografia panoramică (Ortopantomografia) furnizează medicului o imagine de ansamblu a dentiției și a elementelor anatomice maxilo-faciale înconjurătoare. Această radiografie se realizează înainte de orice tratament stomatologic, astfel încât medicul să aibă o imagine completă a cazului pe care îl tratează, să evalueze posibile leziuni inflamatorii sau dinți neerupți, structura osoasă de susținere, articulațiile temporo-mandibulare, să vizualizeze molarii de minte, rapoartele dinților cu repere anatomice învecinate (nerv alveolar, sinus maxilar) sau posibile fracturi osoase maxilare sau mandibulare.

Radiografia digitală retroalveolară

Radiografia retroalveolară (periapicală) se realizează pentru un dinte, sau un grup de doi maxim trei dinți, pentru a evidenția dintele în întregime, la dimeniuni reale: coroana, rădăcina și osul în care această este ancorată. Radiografia retroalveolară este recomandată în tratamentele endodontice, parodontale, chirurgicale, pentru vizualizarea rădăcinii sau a coroanei dintelui.

Tomografia computerizată CBCT

Cu ajutorul tomografiei computerizate, medicul poate avea imaginea tri-dimensională reală la scară a dinților, maxilarelor, sinusurilor și articulațiilor din regiunea maxilo-facială. Poate astfel evalua volumul osos, densitatea osoasă, realiza măsurători foarte precise la nivelul crestei alveolare, poate depista existența fracturilor, dar și cea a tumorilor, traiectul nervilor, forma și patologia sinusurilor, articulațiilor temporo-mandibulare etc. Are de asemenea un rol foarte important, dincolo de diagnosticare, în planificarea viitoarelor tratamente chirurgicale, implantare, ortodontice și protetice. Astfel, planul de tratament al pacientului va avea o acuratețe și un prognostic mai bun.

Radiografia digitală bitewing

Radiografia bitewing se realizează pentru a observa punctele sau suprafețele de contact dintre coroanele dinților posteriori adiacenți sau conturul osului alveolar la acest nivel. Sunt surprinse atât coroanele dinților superiori, cât și a celor inferiori pe același film. Scopul radiografiei este de a depista cariile interdentare sau pe cele care se formează sub obturații sau lucrări.

Status bi-maxilar

Radiografiile de status bi-maxilar se efectuează pe fiecare zona în parte, cuprinzând întreagă cavitate bucală. Imaginile sunt detaliate pe grupe de dinți în incidente retroalveolare și bite-wing.

Teleradiografia de profil

Teleradiografia de profil este indicată atunci când se dorește aplicarea unui aparat ortodontic (pentru corectarea poziției dinților) sau corectarea profilului osos și a mușcăturii pacientului. Această radiografie evidențiază raportul dinților cu maxilarele și a maxilarelor cu oasele craniului pe care medicul ortodont le masoară pentru a putea stabili diagnosticul și planul de tratament.

 

Toate tipurile de radiografii dentare digitale 2D si 3D enumerate  pot fi efectuate în condiții de maximă siguranță și cu respectarea tuturor normelor de igienă impuse de legislație în Centrele de Imagistică și Radiologie Dentară MaxxDent. De preferință, în scopul evitarii unei apropieri fizice și al unei bune desfășurări a activității precum și pentru pretiozitatea timpului pacienților, este bine de reținut că se pot face programări.

Sigure și pentru copii

Radiografiile dentare digitale sunt sigure şi pentru copii, deoarece există numeroase echipamente de protecţie care asigură menţinerea sănătăţii copilului pe termen lung. Cantitatea de radiaţii la care este expus un copil în realizarea unui radiografii digitale este extrem de mică, în comparaţie cu alte surse naturale precum expunerea la mediul natural, mineralele din sol, radiaţia cosmică etc.. Centrele de Imagistică și Radiologie Dentară MaxxDent sunt dotate cu echipamente moderne ce permit folosirea unor setari specifice copiilor.

Test preluat - https://mediazece.ro/